Hamster knuffeldiertje of toch niet?

31 jul. 2018 07:00

De hamster wordt onderschat. Ze hebben een heel lief en schattig imago. Ze zijn klein, makkelijk in de omgang, nemen weinig ruimte in gebruik waardoor ze worden gezien als de ideale huisdieren voor kinderen. Helaas klopt dat niet helemaal.

De hamster zelf is weliswaar niet zo groot, maar dat wil niet zeggen dat hij ook voldoende heeft aan een klein kooitje. Hamsters zijn actief, ze lopen veel en het zijn echte gravers die gangen en ondergrondse slaapruimtes aanleggen. In een klein kooitje hebben ze vaak weinig anders te doen dan eindeloos rondrennen in hun radje en knagen aan de tralies. Jammer, want het is veel leuker om te zien hoe de hamster zich bezig kan houden met graafwerk of met allerlei speeltjes. Kartonnen doosjes, houten speelgoed, papier om te snipperen tot nestmateriaal of knaag takjes, dit actieve diertje weet er wel raad mee.

Echte nachtraven

Hamsters houden zich vooral in de avond en nacht bezig, het zijn echte schemer- en nachtdieren. Dat is dan ook een reden waarom ze voor kleine kinderen eigenlijk geen geschikte huisdieren zijn. De hamster wordt immers pas wakker en actief als de kinderen naar bed moeten, en wie een hamster overdag wakker maakt kan tot de pijnlijke conclusie komen dat zo’n knaagdier inderdaad hele stevige tanden heeft! Alleen de Russische dwerghamster is ook overdag wel eens actief.

Voldoende ruimte

Hamsters hebben voldoende ruimte nodig zodat ze genoeg beweging krijgen. De minimale afmeting voor een hamsterverblijf is 70 x 50 centimeter. Voor Syrische hamsters is groter nog beter, bijvoorbeeld 100 x 50 centimeter. Een verdieping is prettig zodat het oppervlak van de kooi wordt vergroot. Pas wel op dat er geen grote hoogteverschillen zijn waar de hamster diep kan vallen, ze kunnen slecht diepte zien.

Zacht bedje

Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. U kunt ook houtkrullen (zaagsel) gebruiken, maar er zijn aanwijzingen dat houtkrullen van naaldhout slecht voor de gezondheid van de hamster kunnen zijn. Stofarme houtvezel van loofhout kan goed gemengd worden met hooi zodat de hamster er gangen in kan graven. Bij langharige hamsters zult u een bodembedekker moeten zoeken die niet te veel in het haar blijft hangen, zaagsel is dan niet geschikt. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed absorbeert en stofvrij is. Dierspecialist heeft een breed assortiment bodembedekking voor iedere soort hamster. 
 

hamster_knuffeldiertje.jpg