BLOG: OVERVERHITTING BIJ HUISDIEREN VOORKOMEN

30 jun. 2018 07:00

Waar wij doorgaans genieten van de warme, zomerse dagen, zijn onze huisdieren daar vaak een stuk minder blij mee. Huisdieren hebben namelijk niet zo veel zweetklieren waarmee ze hun lijf kunnen koelen, zoals wij dat wel kunnen. In sommige gevallen kan dit leiden tot oververhitting van uw huisdier, wat gevaarlijk is en zelfs dodelijk kan zijn. Liggen er warme dagen op de loer? Help uw huisdier dan afkoelen met de volgende tips!

Heeft mijn huisdier het te warm?

Tijdens een hittegolf is het belangrijk om uw huisdier goed in de gaten te houden en maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt zien of uw huisdier oververhit raakt. Bij oververhitting voelt uw huisdier heet aan, heeft een snelle ademhaling, krijgt rode slijmvliezen, heeft geen behoefte aan eten en is vaak lusteloos. Daarnaast kunnen verschillende diersoorten nog andere symptomen krijgen. Honden kunnen bijvoorbeeld gaan braken door oververhitting en vogels spreiden de veren en hebben hun snavel open. Merkt u dat uw huisdier het te warm heeft? Help hem dan afkoelen!

Voor honden, katten, knaagdieren en konijnen is de eerste stap nat maken met koel water. Let op: geen ijskoud water! Door het grote temperatuurverschil trekken de bloedvaten samen en wordt het nog lastiger om de lichaamswarmte kwijt te raken. Daarom is het beter om lauw water te gebruiken. Maak met name de poten, kop, oren en hals van uw huisdier nat. Breng uw huisdier vervolgens naar een koele omgeving of in de schaduw en zorg voor fris drinkwater. Dit water mag ook niet ijskoud zijn en geef het met mate om maagproblemen te voorkomen. Wanneer de oververhitting nog erger is kan uw huisdier zelfs in een hitteshock raken. Uw huisdier heeft dan een snelle hartslag en ademhaling, bleke slijmvliezen, reageert niet of nauwelijks op prikkels en de lichaamsuiteinden, zoals de neus, staart en oren, voelen koud aan. Herkent u deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts en begin met koelen! Dit is een noodgeval!

Waarschuwing: laat uw hond nooit achter in de auto, een warme tent, caravan of andere afgesloten locatie waar de temperatuur snel oploopt! Ook niet voor eventjes!

De auto in de schaduw zetten of het raam een stukje open zetten is niet voldoende. De auto kan sneller in de zon komen te staan dan verwacht en ondanks het open raam blijft de temperatuur gewoon stijgen. Als het niet nodig is, neem uw hond dan niet mee in de auto op warme dagen. Is het echt noodzakelijk? Zorg dan voor verkoeling in de auto in de vorm van airco, een honden koelmat, drinkwater enzovoort. Hebt u de plaats van bestemming bereikt? Neem de hond dan met u mee.

Treft u een hond in de auto aan die oververhit dreigt te raken? Bel dan direct de politie en dierenambulance! Is het een kwestie van leven of dood en bent u bang dat hulp te laat arriveert? Dan mag u een raam inslaan zonder dat u direct aansprakelijk bent voor de schade. Probeer de bevrijde hond geleidelijk te laten afkoelen tot hulp is gearriveerd.

Autoruit inslaan voor hond?

We zullen de bovenstaande situatie even verder toelichten. Uiteraard is de eerste handeling of u de eigenaar van de hond kunt vinden. Zo niet, dan belt u de politie en dierenambulance. Wanneer de hond al duidelijke symptomen vertoont van oververhitting of al buiten bewustzijn is, ga dan niet te veel tijd besteden aan het zoeken van de eigenaar maar onderneem actie! Is de hond er heel slecht aan toe en kan uw handelen het verschil maken tussen leven of dood? Dan is het toegestaan om de autoruit in te slaan én bent u in veel gevallen niet aansprakelijk voor de schade aan de auto. Deze situatie wordt dan aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handelt u in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Met uw handelen voorkomt u meer ‘schade’ aan een eigendom van de eigenaar, in dit geval de hond. Eventuele bijkomende schade, zoals de ingeslagen autoruit, komt dan voor rekening van de eigenaar.

En voor alle huisdieren geldt: val ze vooral niet onnodig lastig op zo’n warme dag. Laat ze overdag lekker rusten en ga alleen met ze op pad als dat echt nodig is. Het is vooral een kwestie van logisch nadenken en goed kijken naar wat uw huisdier nodig heeft. Spelen, knuffelen, lange wandelen en trainen kunt u beter ’s ochtends doen of later op de dag als de zon niet meer zo fel is en de temperatuur gedaald. Smeer jullie goed in, zoek op het heetst van de dag een koel plekje op, regel een verkoelend drankje en plaats de voeten omhoog. Zo komen jullie de dag prima door!

oververhitting-huisdieren.jpeg